commissions
Homeshaker, Hans Berger Kliniek, 2008  

'Homeshaker', Hans Berger Clinic, Oosterhout (NL), 2008
In collaboration with Tejo Remy and René Veenhuizen
Material: re-used wool blankets and chairs, 2.40 x 3.00 m and 2.30 x 2.30 m
Commissioned by: Foundation for Public Art and Domain (SKOR)
Photo: Peter Cox

The Hans Berger Clinic in Oosterhout specialises in handling people with epilepsy and sleep disorders.
Unlike in a normal hospital, the patients do not spend all day in bed. Tanja Smeets was asked, together with the designers Tejo Remy and René Veenhuizen, to create a pleasant environment where the patients can hang out. Smeets shares with Remy and Veenhuizen a preference for complex structures and an unusual use of materials. The trio named the project 'Homeshaker', a title that suggests the creation of a homely atmosphere in a building for people whose lives have literally been shaken up.

'To minimise the effects of an epileptic fit, you need warmth and softness: an environment with rounded forms and lots of places to sit and lie down. We chose used wool blankets as our basic material. We stacked and/or cut them in strips and coiled bundles of different coloured strips around each other.'
This created brain-like structures that were glued together to make thick rugs for two small spaces. In one space, the brain rug is draped across a base of chairs; above it hangs a spiral-shaped chandelier of blanket strips. In the other space the rug is directly on the floor, under an enormous lampshade: a large, soft cap that dampens sounds, weakens impulses and lovingly protects those who sit beneath it.

Grillige, kronkelige patronen, amorfe vormen, versneden oude wollen dekens, in wanorde gerangschikt.
Een nieuw kunstwerk, ontwikkeld door ontwerpers Tejo Remy, René Veenhuizen en kunstenaar Tanja Smeets, is in juli 2008 opgeleverd in de Hans Berger Kliniek. Deze kliniek is gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van mensen met epilepsie en slaap- en waakstoornissen. Remy, Smeets en Veenhuizen kregen de opdracht een ontmoetings- en verblijfsplek te creëren voor de patiënten.

Het is de eerste keer dat de beide ontwerpers en kunstenaar gezamenlijk aan een opdracht werken.
In de ongewone omgang met materialen en de voorkeur voor complexe structuren vonden zij elkaar en creëerden samen voor de Hans Berger Kliniek een vriendelijke wereld van zachte vormen en materialen die de fantasie prikkelt.
Remy, Veenhuizen en Smeets wilden ingaan op de behoefte van de patiënten aan een verblijfsplek die privacy biedt. Hiervoor bedachten zij een rustige, huiselijke ruimte, waar men alleen of met bezoek kan verblijven. Het meest geschikt voor dit doel vonden ze een tweetal tussenruimtes (foto's onder) in het gebouw dat je passeert op weg van de ene groep naar de andere.

 

Homeshaker (overview), Hans Berger Kliniek, 2008 Homeshaker (overview), Hans Berger Kliniek, 2008